Friday, 18 December 2015

Mermaid Flawless Foundation MFF

Baru 2x guna foundation MFF ni tapi hasilnya? Serious saya sungguh teruja.

Batch pertama 10 unit laris tak sampai 1 hari.

Pengalaman saya sendiri gunakan MFF ni, memang sangat best.

Texture nya macam marshmallow, sangat lembut, tak berminyak, tak melekit. Makin lama pakai muka nampak makin flawless.

Tahan lama pulak tu. Hari pertama, saya cuba jam 2 ptg. Balik rumah jam 10.30 malam, dalam jam 11malam gitu tengok muka kat cermin, macam baru pakai bedak.

Padahal dah 9 jam tak sapu apa-apa kat muka.

Hari kedua saya cuba pun begitu. Sapu jam 9pagi, balik rumah jam 9.30 malam tengok muka duk macam tu jugak. Macam baru lepas sapu foundation je.

Yang bestnya, bila guna MFF ni tak perlu pakai bedak dah. Lepas pakai MFF memang saya tak apply bedak. Seriously dah jatuh hati pada 1st apply!

Sesuai sangatlah untuk mereka yang sepesen dengan saya, jenis nak cepat siap, tak nak sapu macam-macam kat muka. Memang mudah. Calit nipis-nipis je.

Jom baca testimoni pengguna MFF.

1st batch 10 unit dah habis tau semalam. Jika ada yang berminat, boleh hubungi saya untuk order. Insya Allah saya akan restock lagi 50 unit. Harga istimewa untuk 20 unit PERTAMA sahaja tau. Ayuh whatsapp saya untuk special price 👌

Hasanah
013.289.6454

Monday, 7 December 2015

Bantal Kepala Untuk Atuk

Ya Allah dah lama sangat tak update blog! Maklumlah berpantang kan. Errr tapi tak pantang tengok hp pun heheee.

Orang kata pantang menjahit 100 hari. Tapi saya dah 34 hari mula menjahit sarung bantal kepala untuk mertua, gara-gara Izzat gi putuskan getah, lagipun sarung tu dah lama. Alang-alang ada kain cotton kannnn.

Ni lah ghupanya bantal kepala tu. Atuknya guna kat kerusi rehatnya, waktu santai berejat kat kerusi (orang panggil kerusi malas), baca surat khabar.

Saturday, 31 October 2015

7 TIPS BERSALIN KURANG RASA SAKIT

Lepas post tentang birth story saya di fb tempoh hari, ramai yang bertanya tentang teknik yang saya amalkan semasa sedang mengalami kontraksi. 

Saya share ilmu ni untuk manfaat umum. Moga dapat diamalkan terutama ibu-ibu yang bakal bersalin. Bukan untuk kelahiran je, tapi teknik ni sangat bagus untuk kita bertenang.

Perasan tak kalau di hospital, doktor atau jururawat nak buat prosedur, diorang suruh kita tarik nafas dalam-dalam. Haaa itulah tekniknya. Nak suruh kita bertenang la tu. Cuma ini tambahan yang saya belajar dari kelas birthing yang saya attend.

Apa yang saya amalkan masa alami kontraksi, namanya FULL RELAXATION TECHNIQUE.

Tipsnya di sini untuk amalkan:
1. Kosongkan minda, atau switch pemikiran kita ke arah yang lebih positif. Contohnya jika masa tu sedang alami kontraksi, elakkan berfikir tentang kesakitan. Apa yang saya fikir, it will last. Semua tu akan berakhir. Bayangkan yang best-best je. Tengah mandi kat pool ke, fikir sedang berseronok dengan anak-anak ke. Bila kita switch pemikiran kita, kita akan kurang berfikir tentang sakit. Dah tak rasa sangat pun. Itu yang ayah saya kata tak nampak macam tengah sakit. Tak mengerang pun. Padahal kita sedang menahan sakit kontraksi.
2. Seeloknya dilakukan sambil berbaring (left side lying). Bantal diletakkan di bawah kepala dan di lutut.
3. Tarik nafas dalam-dalam melalui hidung dan hembus melalui mulut.
4. Relaks kan segala otot-otot. Relaks kan tangan, kaki. Jangan genggam tangan walaupun sedang menahan sakit.
5. Dahi pun jangan berkerut. Kerutan tu refleks dari sakit. Elakkan ia dengan switch pemikiran kita.
6. Mulut mesti dibuka (nganga).
7. Boleh berzikir dalam hati/dengan gerakan lidah tanpa suara (mulut terbuka). Jangan bising atau mengerang.

Pastinya ada banyakkk lagi tips-tips bersalin tanpa rasa sakit untuk dikongsikan.

Moga ada manfaatnya pada mereka yang membaca dan kongsikannya pada yang lain.

Insya Allah saya akan share lebih banyak info menarik tentang kelahiran alami. Stay tune :)

Bersalin dan berpantang itu indah dan menyeronokkan ;)

Hasanah Ahmad

Sunday, 18 October 2015

Belajar Menjahit: Apa Yang Perlu Anda Tahu


Saya sebelum ni memang tak pandai menjahit guna mesin. Alaaa jahit guna tangan pun tak kemas mana hehe 

Tapi mengandung kali ni datang pulak minat membara nak pandai menjahit. Siap beli mesin jahit lagi tau! Ahaksss..moga baby yang keluar nanti rajin-rajinlah macam ibu ye hehe

Jadi saya pun join group jahitan di facebook dan riki-riki beberapa kelas menjahit. Ada orang boleh belajar sendiri dari online, tapi saya pening beberapa istilah, tengok pola tak faham-faham. Yelah, takde basic kan. Maka proses carigali saya bermula. Jeng jeng jeng...

Tu-tup dapat tahu kawan dalam Shaklee, Wardah pun sama-sama tengah belajar menjahit.

Saya buat beberapa carian tentang cara nak pilih kelas menjahit dan akhirnya saya join kelas kak Wardah.

Saya kongsikan di sini untuk panduan newbie seperti saya, yang mula-mula dulu tercari-cari kelas menjahit bagaimana untuk belajar. Masing-masing ada kelebihan tersendiri, kita buat pilihan ikut keselesaan dan kesesuaian masa kita.

Apa yang perlu anda tahu?

1. Kelas by pattern
Kebanyakan cikgu jahit buat kelas ikut design baju. Contohnya jika nak belajar jubah A Cut, harganya RM100 (contoh), belajar buat sampai siap, kelas 1 hari (8 jam). Nak belajar baju kurung moden, harganya sekian sekian, belajar sehari. Ada orang suka begini, hadir kelas sehari dan belajar sesuatu sampai habis. Tak perlu banyak masa untuk ke kelas. Satu hari belajar memadai. Ada cikgu yang buat kelas  masa weekdays, malah weekend juga. Ada yang sekelas 2-3 orang, ada juga yang kelas personal, hanya kita seorang. Jadi lebih fokus dapat diberikan. Ni kelas mula-mula yang saya belajar, buat jubah A Cut hehe..

2. Kelas by hour
Ada juga cikgu yang menawarkan kelas belajar per jam. Contoh macam kelas yang saya join kemudian ni. Belajar 32 jam dengan bayaran cuma RM350 sahaja, boleh buat beberapa jenis baju. Kelas yang per hour ni bagusnya kita akan kerap hadir kelas, kerap jumpa face to face dengan cikgu, jadi bila dah menjahit di rumah, mana-mana yang kita kurang mahir, boleh tanya terus kat cikgu pada next class. Antara baju yang dah saya jahit sepanjang 32 jam kelas ni; blouse menyusu (jenis selak), skirt (berzip), baju melayu leher teluk belanga, jubah kurta lelaki.

3. Peralatan menjahit dan kain
Yang ini kena tanya cikgu. Ada kelas yang cikgu sediakan semuanya, kita datang bawa diri (pen dan kertas untuk catat ofkos). Ada kelas yang kita kena sediakan semuanya kecuali mesin jahitlah hehehe. Jadi harga kelas bukan bergantung pada jumlah jam atau pattern baju sahaja ya. Banyak lagi pertimbangan yang perlu dibuat.

4. Belajarlah dari asas
Jika tiada basic dalam dunia jahitan, baik belajar dari asas dulu. Asas jahitan tangan, kenal pola dan lain-lain. Macam baju, belajar yang senang dulu baru buat yang sukar sket. Sebab bila dah pandai asas, senang nak apply untuk apa jua jenis jahitan. Contohnya belajar buat jubah asas, pastu buat baju kurung. So nanti ilmu tu kita apply nak jahit baju melayu, mahupun nak jahit blouse atau baju kurung moden. 

Belajar pelbagai jenis pattern baju untuk mahirkan kita dengan teknik-teknik jahitan. Ada lagi yang tak sempat saya pelajari, leher cekak musang. Yang tu insya Allah lepas bersalin nanti la nak sambung belajar. Sekarang pun dah sarat, lagi 2 minggu je nak due dan saya pun tengah siapkan sarung bantal dan tilam baby yang akan lahir nanti.

Bila dah tahu menjahit sket, mula laa nak buat kraf pula hehe..sekarang ibu-ibu ramai yang kreatif buat sendiri busybook anak-anak. Saya pun dalam planning nak buat juga, insya Allah nanti saya share di blog hasilnya.

Setakat ni, saya dah menjahit sendiri:
- pelikat pants anak-anak 2
- blouse 1
- face mask 3 (almaklum musim jerebu hehe)
- cloth pantyliner 1
- nursing pillow 2
- sarung tilam & bantal baby untuk anak kakak

Okey sekian coretan petang Ahad hehe

Doakan saya selamat bersalin ye kawan-kawan 😊

Saturday, 10 October 2015

Pressure Cooker Permudahkan Kerja Di Dapur

Pressure cooker ni periuk bertekanan tinggi. Yang saya guna ni brand Philips. Jenis elektrik, bukan yang atas dapur macam mak saya guna. Bagi saya, yang ini lebih mudah dan senang diuruskan. 

Jika cara manual, nak rebus tulang tu ambil masa 4-5 jam, tapi bila gunakan pressure cooker ni, campak je semua bahan dalam periuk dan setkan TENDON, cukup 30 minit dah siap. Boleh hidang dah. Pantas kan.

Memang mudah digunakan dan dikendalikan, mengurangkan sepahan di dapur.

Bila beli, ada buku resepi disediakan juga. Rakan saya, Wardah ada tubuhkan support group resepi memasak menggunakan Philips Pressure Cooker (PPC), untuk discover lebih banyak resepi. Ada group di fb, ada juga di telegram. Masing-masing tak lokek berkongsi resepi.

Yang saya pernah cuba dalam PPC ni:

1. Sup tulang
2. Bubur nasi
3. Bubur kacang hijau
4. Bihun goreng
5. Ayam bakar
6. Kek Coklat

Ada banyakkkk lagi resepi dikongsikan yang belum saya cuba.

Sup tulang dalam list no 1, sebab incik husband suka sangatlah sup tulang yang saya buat hehehe

Lepas Aidiladha, SETIAP MINGGU masak sup tulang okey. Risau juga saya, jadi sebelum makan memang saya akan berikan Phytocol ST 2 biji untuk suami telan. Phytocol ni fungsinya halang penyerapan lelemak. Risau la sebab husband ada strong family history heart prob sebelah abah. Jadi saya bantu siap-siap dengan cara ni, dah nak makan sangat kan sup tulang.

Lagi satu saya perasan, sup tulang yang masak guna PPC ni kurang berlemak sket berbanding biasa. Ada yang perasan juga tak?

Lepas bersalin nanti nak try lebih banyak resepi menggunakan PPC.

Sunday, 4 October 2015

Pemergian Nenek ke Rahmatullah

Alhamdulillah nenek pergi dgn baik. Insya Allah husnul khatimah. Tak putus sebut "Allah" dihujung nyawanya. Malaikat tarik nyawa dgn kalimah Allah hingga ke sudah 😭
Nenek pegang tasbih dan tasbih tu jatuh bila tubuh dh lembik.

Pergi dgn bersih di petang Jumaat 2/10/2015. Walaupun masa tu baru lepas makan, siap berselera lg, tp masa mandikan jenazah mmg takde najis keluar.

Subhanallah. Allah pelihara sungguh. Masa kejadian, tgh borak2 ngn mak dan bapa saudara sy (anak2 nenek). Nenek kata mak ni serah hidup kt Allah je. Takde apa dah mak nak. Serah semua kt Allah
Betul2 hbis ayat tu, tiba2 ckp sakit dada yg sgt2 sakit. Tak sampai 10mnt kut dah tak bernafas.

Dlm 20mnt sblm collapse, mak sedara sepatutnya nk balik senggarang. Tp nenek larang, kata duk la ngn dia dulu sekejap. Sekejap je teman2 dia 😰

Allah aturkan sebaik2nya. Mujur masa tu ada mak n pak sedara. Depa pun buat CPR juga.

Hingga ke akhir hayat nenek, Allah kabulkan doanya utk tak nk menyusahkan anak cucu. 😭
Nenek selalu ckp moga2 tak sakit terbaring je, tak nak anak cucu susah jaga nenek.

Alhamdulillah nenek mmg sihat takde sakit apa. Sekadar mengadu sakit sendi biasa la dh tua kan. Nenek 80+ dah.

Rasa sedikit ralat sbb ayah sy tak sempat balik, masih di kemboja. Ayah anak sulung nenek. Sy sedih sgt2 sbb masa kecik sy tinggal dgn nenek, nenek selalu sebut sy cucu emasnya.

Sy hntr nenek pergi dan lihatnya hingga ke liang lahad sbg sbg bakti terakhir seorang cucu 😰😭

Kagum dgn nenek dpt pengakhiran begitu. Moga Allah juga kurniakan kita semua dgn hujung hayat yg husnul khatimah. Ameen.

Gambar ni adalah gambar terakhir nenek, diambil 1 jam sebelum menghembuskan nafas terakhir. Subhanallah! Nenek sangat ceria di hujung hayatnya.

Amalan nenek yg mmg sy tahu:
- tak pernah tinggal solat malam, seawal 4-5pg dh? bgn
- solat2 sunat qabliah/ba'diah (sblm dan selepas solat)
- puasa sunat
- mengaji al-Quran
- sblm tidur jgn tinggal al-mulk. Ni mmg nenek sentiasa pesan.

Teringat nenek yg selalu tanya sy "ayat ni baca mcm mana". Pd ayat2 al-Quran.

Rindu nenek 😭

Moga Allah cucuri rahmat ke atas nenek sy.

Terima kasih atas ucapan dan doa semua.

Wednesday, 30 September 2015

Dilema Ibu Muda Menyusukan Anak

Momies yang menyusukan si comel, terutama newbies banyak hadapi masalah tak dapat support dari insan tersayang. 

Ramai yang mengadu pada saya, mak tak support, mertua tak faham, suami tak sokong. Saya percaya parents/husband yang tak support tu sebab diorang tak faham. Malah saya sendiri pun family asalnya tak sokong. Masa bersalin anak pertama, mak saya minta husband belikan formula milk (fm) lagi tau. Siap bagitau brand lagi. Hehehe

Tips saya:
- jika betul kita nak fully breastfeed (bf) si manja kita, nak dia sepenuhnya dapat manfaat susu ibu, jadi kita mesti BERTEGAS dan GIGIH. 

Bincang dengan mereka kenapa kita nak anak kita fully bf.
Orang yang pertama perlu difahamkan ialah suami. Sebab dia orang yang akan menemani kita, bersama kita besarkan anak syurga ini. Biarlah seisi dunia tak faham dan tak sokong, tak apa, janji suami faham dan sokong.

Fahamkan suami/mak/mertua:

1) kenapa kita nak beri susu ibu sahaja
Kena la explain apa kebaikan susu ibu, manfaat cecair emas (kolestrum) seawal hari-hari pertama dalam hidup si kecil.  Mereka tak faham, kita fahamkan.
Jika suami tak faham, haa pi print atau atau bacakan kebaikan bf ni kat dia. Sebelum bersalin anak pertama, saya ajak suami ke klas persediaan antenatal (di PPUM). Husband siap volunteer nak jadi model ibu menyusu lagi! Hikhik

2) bagaimana bayi kita akn dapat susu ibu jika kita kembali bekerja

Ikut pengalaman saya, mak dan mertua selalunya tak faham tang ni.

"Kalau tak campur susu tepung, macam mana nanti nak tinggal anak bila bekerja"

Mereka tak nampak macam mana caranya, sebab tak faham susu ibu boleh dipam dan disimpan berbulan lamanya. Jadi kita explain kasi faham. Kita perah susu, simpan dalam peti kat rumah, makin hari makin bertambah, kita bagi anak guna botol (atau alternatif lain sudu/cawan dan sebagainya), kita tunjukkan cara panaskan susu. Once mereka faham cycle ni, sure dah tak bising. Saya dah laluinya. Percayalah, bila mereka lihat mudah sebenarnya menyusukan anak dengan susu ibu, mereka akan faham dan sokong :)

3) apa yg suami/mak/mertua boleh bantu kita

Offer pada suami/mak/mertua untuk handle bayi dengan panaskan susu dan beri pada bayi. Bila mereka nampak mudahnya menjaga bayi susu ibu, mereka pun tak ragu lagi dan tak risau bagaimana babysitter akan menjaga anak kita nanti. Dalam berpantang saya buat begini, mak dan mertua dah expert nak panaskan susu ibu dan handle EBM (susu perahan - express breastmilk).

Menyusukan anak, walaupun ia momen yang seronok, tapi ia sangat memenatkan!

Once dah dapatkan sokongan suami, izinkan suami untuk bantu kita.

Mintalah bantuan pada suami untuk lakukan urutan dari pinggang ke bahu dengan gerakan 2 ibu jari.

Suami juga boleh buatkan minuman panas semasa kita sedang menyusukan bayi. Minuman panas boleh bantu perbanyakkan susu tau :)

**********

Semoga entry ini dapat membantu ibu-ibu muda di luar sana untuk terus menyusukn bayi anda.

Hak anak untuk ditunaikan ialah disusukan hingga 2 tahun.

Jom sama-sama kita realisasikannya!

Hasanah Ahmad

Wednesday, 16 September 2015

9 Teknik Ajar Anak Membaca Iqra'

Saya nak kongsikan teknik yang saya gunakan untuk mengajar anak-anak membaca, khususnya Iqra' bagi anak-anak pra sekolah (2-5 tahun). Mungkin ada yang boleh dimanfaatkan dari entry ini, boleh kongsikannya, jika ada pandangan/teguran mahu disampaikan, boleh tulis di ruangan komen untuk saya perbaiki ya. Yalah, teknik saya tak semestinya betul, mungkin ada silapnya kan. 

Ajar anak mengenal Quran seawal usia mereka
  1. Pada saya its okey anak tak diperkenalkan dengan satu persatu huruf hijaiyyah (alif, baa, taa, dal, nun dll) tapi terus fokus pada baris (baris atas - fathah, baris bawah - kasroh, baris depan - dommah). Sebab bila baca Quran, berapa ayat je yang ada Alif, Lam, Mim, (sebut satu-satu huruf). Malah dalam Muqaddam sendiri terus teknik membaca. Bukan tak ajar langsung, tapi tu dalam sesi lain. If nak ajar pun boleh, tak salah. Cuma saya perhatikan teknik di sekolah-sekolah, mereka kebanyakannya terus terapkan style "baca", bukan style kenal huruf satu persatu. 
  2. Normal untuk anak-anak sebut tak tepat. Usah lekas melenting ya mak ayah. Dulu saya jenuh jugak duk perbetulkan sebutan anak, nakkkk jugak baca betul ikut makhraj (sebutan yang betul bagi huruf), contohnya macam dzal (dal, dzal, ro), dzal tu kan sebetulnya lidah berada di belakang gigi. Anak baru 4 tahun masa tu tapi ibu sibuk nak baiki makhraj. Then saya notice kesilapan saya. Its okey biarkan anak-anak dengan minor mistake, lagipun ia kan satu proses pembelajaran. Kesilapan boleh diperbetulkan, tapi tak perlu terlalu menekan anak-anak. Mereka kan masih kecil. Later each huruf yang dia pelajari adalah satu pelajaran. Kalau nak tunggu sebut dengan betul makhraj semua huruf alamatnya masuk darjah 1 nanti muqaddam pun tak start lagi hehehe
  3. Bila anak dah mahir baris fathah, kasroh, dommah, perkenalkan pula dengan tanda tanwin. 
  4. Kemudian ajarkan baca huruf bersambung pula, contohnya baca fa a' la.  Seeloknya biar dia mahir fathah, kasroh, dommah, sukun (tanda mati) dan tasydid (tanda sabdu). Biasakan anak-anak kenal huruf yang bersambung, sebab nanti dia akan hadap yang itu bila baca Quran esok-esok. 
  5. Sekurang-kurangnya bila anak dah kuasai teknik ini, ibu bapa sudah boleh mulakan dengan muqaddam, kerana dia dah kenal baris, huruf bersambung dan cara bacaan. Kemudian perlahan-lahan perbetulkan hukum tajwid, makhraj. 
  6. Untuk anak-anak pra sekolah, sebelum mulakan muqaddam, saya pelbagaikan teknik mengajar di rumah. Ada waktu formal anak-anak duk mengadap baca Iqra' (seperti dalam gambar kat atas), selalunya waktu mengaji ialah lepas solat Maghrib, jika suami ada, beliau yang ajarkan, jika beliau ke masjid, saya ajarkan di rumah, jika anak-anak ikut sama ke masjid, Iqra' bawa ke masjid juga. No ngelat hihiii..Kadang malam kami keluar, jadi anak-anak akan baca di siang hari. 
  7. Ada waktunya pembelajaran Iqra' berlaku secara santai, selalunya saya jadikan aktiviti petang anak-anak, saya buatkan kad, buat teka teki kat anak-anak. Anak-anak pun suka aktiviti sebegini, berbanding duduk mengadap "guru mengaji" (kami je pun hehehe) yang kadangkala lebih tegas berbanding aktiviti santai suka suki. 
  8. Secara peribadinya saya berpendapat, sebagai ibu bapa, kita perlu tetapkan bila anak perlu start baca muqaddam, habiskan muqaddam, bila perlu khatam Quran 30 juzuk. Saya belajar dari mak saya, beliau ada target sendiri. Anak-anak perlu khatam Quran (termasuk betul tajwid semua) sebelum masuk tingkatan 1. Sebab bila dah sekolah menengah, anak-anak mula tinggal di asrama, jauh dari ibu bapa. Anak-anak yang belum mahir membaca Quran dengan tajwid yang betul tak sewajarnya dibiarkan membaca Quran sendiri tanpa berguru (guru kat depan, bukan guru elektronik, supaya guru boleh menegur dan memperbetulkan kesilapan). 
  9. Jika ibu bapa kurang ilmu untuk mengajar anak-anak mengaji Quran, bagus untuk mereka hantar pada guru mengaji. Dan dalam masa yang sama, ibu bapa itu sendiri perlu memperbaiki bacaan mereka. Bila kita nak anak pandai mengaji Quran dengan betul, kita sebagai ibu bapa pun mesti tunjukkan contoh yang baik dan betul pada anak-anak. 
Gambar-gambar di bawah antara aktiviti santai kami anak beranak. 
 



Saya sangat mengalu-alukan jika ada ibu bapa yang ingin kongsikan cara anda mendidik anak-anak pula. Saya juga nak belajar dan perbaiki mana yang perlu. Kongsikan pandangan anda di ruangan komen ya :)

Terima kasih kerana sudi membaca dan kongsikan entry ini untuk manfaat ibu bapa lain :)

Monday, 14 September 2015

8 TIPS OHSEM Mudah Diamalkan Semasa Jerebu

Kali ni nak kongsikan tentang isu semasa yang melanda ibu kota - jerebu.

Kalau tengok, gerun rasanya. Gelap semacam, berkabus je kan.

Semua pun pernah dengar tentang IPU kan? IPU tu adalah ukuran paras jerebu. Bacaannya seperti berikut: 


Setakat bacaan IPU terkini jam 6 pagi tadi, kawasan Batu Muda di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur terjejas teruk dengna bacaan IPU 188. Kebanyakan tempat mula menunjukkan bacaan IPU tahap kuning. Dan berita jam 12 malam tadi pun dah announce semua sekolah sekitar KL, Selangor, dan Melaka diarahkan tutup hari ini. Dasat kan? Bacaan IPU semasa boleh juga dilihat di website rasmi Jabatan Alam Skitar .

Waktu persekitaran tak sihat begini, kita mesti ambil tahu apa yang perlu kita lakukan. Ini 6 tips yang diberikan oleh KKM untuk membantu kita menjaga kesihatan semasa jerebu. 

Saranan saya pula: 7. Mengambil Vitamin C dan Nutriferon untuk tingkatkan imuniti tubuh supaya tidak mudah jatuh sakit. Ramai orang yang mengadu bila keluar je rumah, mata rasa pedih, tekak rasa gatal nak batuk je kan, pengambilan vitamin kaya antioksidan dapat membantu anda mengatasi masalah ini. 8. Bagi ibu bapa yang anaknya berusia 1 tahun ke atas, anda juga boleh bekalkan vitamin C Chewable dan nutriferon pada anak anda. Ini penting untuk meningkatkan imuniti anak agar tidak terjejas dengan jerebu, kerana kanak-kanak memiliki sistem imuniti yang lebih rendah berbanding orang dewasa. Bila anak sihat, mak ayah pun gembira kan. Anda boleh dapatkan Vitamin C Shaklee dan Nutriferon di sini ya. Sama-sama kita jaga kesihatan dalam musim jerebu yang teruk ini. Saya juga semalam baru siapkan face mask untuk kegunaan anak-anak. Sediakan payung sebelum hujan katanya hehe..Ofkos untuk anak-anak ibu buatkan yang bercorak gitu :)                                Hasanah Ahmad | 013-2896454

Friday, 11 September 2015

LEAD THE SHIP: Program Yang Menukar Sudut Pandang

Minggu lalu, saya berpeluang hadir ke 1 program anjuran Master Zura, special guest ialah Kak Suraya Ali (Cik Sue pengasas Lunatots). Sebelum ni saya dah pernah beberapa kali dalam program yang sama dengan Cik Sue, senang sangat bila bersama Cik Sue yang comel hihii



Banyak yang saya nak share tentang program ni, tapi dalam entry yang ni dan kesempatan waktu menulis yang terbatas, saya nak cerita tentang Paradox of Value. Paradox of Value ni macam pertembungan nilai. Bila dalam 1 masa, kita ada pertembungan nilai, nilai mana 1 kita nak pegang.

Contoh air dan berlian. Semua orang pun tahu berlian tu mahal. Harganya ribuan ringgit. Air tu harganya RM1 jika di botol. Tapi dalam waktu yang lain, ada masa mungkin air lebih mahal dari berlian, contohnya masa bencana, keputusan bekalan air bersih. Betul kan?

Cik Sue beri kami tonton video iklan Petronas ni.



Mula-mula tengok, dalam hati saya ada juga judge, "Allah..tunggu lah kejap. Kesian pakcik tu, terkejar-kejar dalam hujan". "Haa tu la balasan tak nak tunggu, kan dah accident".

Tapi lepas belajar tentang Paradox of Value ni, barulah saya faham, penting untuk kita tahu bahawa setiap orang ada value mereka tersendiri. 

Mungkin lelaki berkereta tu tengah rushing, ada isteri yang sarat hamil yang sedang menanti untuk berbuka bersama? Atau dia ada anak-anak yang menanti kepulangannya dari jauh untuk ifthar bersama? 

Siapa tahu kan. Jadi janganlah cepat menghukum seseorang. Dari sini, saya belajar menukar sudut pandang saya terhadap sesuatu. 

Setiap orang ada nilai yang dia pegang. Kita hormati nilai itu, walau pada pandangan mata kita terasa salah. 

Thursday, 10 September 2015

Set Bersalin Tanamera

Yeayyy..produk yang dinanti dah pun tiba.



Actually masa bersalin anak ketiga, saya pernah guna tanamera, tapi beli loose je. Bila cuba, memang best. Masa tu saya beli Brown Formulation Body Soap, Feminine Herbal Wash, Virgin Coconut Oil (VCO), Herbal Bath, dan Boreh Body Scrub.

Then kali ni after few survey, saya pilih set tanamera juga untuk kegunaan luaran.
Nak try pilis dan tapel dia pulak. Sebab sebelum ni memang tak pernah buat. Tapel pernah masa bersalin anak pertama je. Mak dan mertua saya tumbuk sendiri ramuannya hihii.

Set ni saya beli dari rakan. Kebetulan pula masa saya tengah bercadang nak beli, dia nak letgo set ni, dia cuma amek bengkung sahaja dan VCO dah buka katanya. Harga RM200 je tau. Rembat terus! Memang sangat murah, selalu full pack ni RM315-350 yang saya jumpa di pasaran.

Jom check apa yang ada dalam kotak ni.



1. VCO 100ml
Ni item yang saya paling suka. Sebab dengan minyak kelapa dara ni, saya buat minum, sapu di perut untuk kurangkan stretchmark, dan buat urutan perineum. 

2. Brown Formulation Body Soap, 125gm
Haa ini pun saya suka bangattt. Bau sabun berherba ni memang best, boleh je nak guna sebelum bersalin. Dulu saya potong pada dua bahagian sebab tak nak cepat habis hehe..

3. Boreh Body Scrub, 20gm X 4 sachet
Masa berpantang anak yang lepas, adik saya yang tolong bancuhkan boreh scrub ni dan sapu kat tubuh. 2x seminggu je, boleh mula gunakan hari ke 5 lepas bersalin. Best sangat yang ni, memang habis saya guna hehehe..saya memang suka belai diri, boleh kata setiap bulan gi spa kut. Bau-bauan herba macam ni memang saya suka. 

4. Feminine Herbal Wash, 10gm X 14 sachet
Yang ini tak habis guna dari kelahiran lepas. Ada lagi 4 pack tak habis dari bersalin Irfan dulu. Hehee..guna 2x sehari je ritu. 1 uncang tu rebus dalam 500ml air. 

5. Herbal Tea, 2gm X 14 sachet
Ni satu je yang jenis minum. Set tanamera memang banyak yang jenis kegunaan luaran. Bukan makan/minum. 

6. Firming Herbal Blend Paste (Tapel), 15gm X 14 sachet
1 uncang serbuk tapel ni dicampurkan dengan 4 sudu besar air panas dan dijadikan pes. Sapu pada kawasan abdomen (sekitar perut). Lepas sapu, alas dengan kain nipis (tuala good morning tu pun boleh) sebelum pakai bengkung. Boleh mula digunakan selepas hari ketiga bersalin. 

7. Calming Herbal Blend Paste (Pilis), 3gm X 14 sachet
1 uncang serbuk pilis ni dicampurkan dengan 1 sudu kecil air panas dan dijadikan pes. Guna cuma 2x seminggu je, boleh mulakan pada hari kelima. Pilis ni sapu kat dahi tau. Karang ada yang tak tahu pula hehehe

8. Herbal Massage Oil 100ml
Ni minyak panas tana mera. Boleh digunakan hari pertama lepas bersalin. 

9. Herbal Bath, 10gm X 14 sachet
Ini pun antara produk yang saya suka dalam set ni. Masa beli kelahiran yang lepas, memang habis guna. Cayalah! Ye laa kebanyakan set bersalin (review dari orang lain pun), banyak yang tak habis guna kan. Kalau kat kampung, orang panggil mandi "tresat", iaitu mandi air daun-daunan herba untuk kembalikan kesegaran tubuh. Sekarang dah dipermudahkan dalam bentuk uncang camni, cuma rendam/rebus je. Herbal bath ni selain untuk mandi, saya gunakan masa bersauna juga. Saya sauna kat rumah je hehe

item ke 10 dalam set ialah bengkung. Tapi since member saya dah gunakan, jadi dia jual tanpa bengkung. its okey sebab harga tu pun memang saya dah puas hati sangat haha

Perasan kan, set bersalin tana mera ni 9 dari 10 adalah jenis sapu/mandi. Hanya 1 je jenis minum. Jadi boleh kata mostly guna luaran je kan. 

Habis tu untuk penjagaan dalaman selepas bersalin, saya guna apa?
Ofkos saya guna produk yang terbukti berkesan untuk pulihkan tenaga, dan pelihara kesihatan berpanjangan. Ini produknya :) Memang tiada tara dan ramai yang bersetuju. 

Memang ramai dah cuba. Fullset untuk Set Berpantang bagi kegunaan dalaman ni pun boleh guna sejak dari hamil, selepas bersalin dan semasa menyusukan, juga boleh diguna oleh ibu yang bersalin secara normal atau pembedahan.Malah saya sendiri dah cuba sejak dari anak kedua dan ketiga. Badan bertenaga, susu pun meriah.

Best kan :)

Jika nak order untuk pulihkan dalaman, boleh hubungi saya untuk pembelian set berpantang ni tau.

**saya tak jual set bersalin tana mera ye

Hasanah
013-289.6454

Wednesday, 9 September 2015

Tips Cari Jalan Keluar

Tadi tonton rancangan Tanyalah Ustaz.

Ust Elyas kata, ada 1 zikir, apabila dibaca, Allah akan menghilangkan kesusahan, berikan jalan keluar kepada kita.

Ini zikirnya.

Malah ibu-ibu yang sedang berjuang dalam proses bersalin pun sangat digalakkan membacanya.

Manusia tanpa zikir ibarat ikan tanpa air.

Zikir itu adalah makanan, ubat dan penawar bagi hati.

Jom sama-sama kita amalkannya. Moga Allah berkati hidup kita dan lancarkan urusan kita seharian.

Saturday, 5 September 2015

Tukar IC Baru

Korang tahu kena tukar IC baru selewatnya usia 25 tahun?

Pasti ada yang tahu kan. Tapi saya tak tahu. Baru je tahu few months ni hehee.. Jadi balik kampung kali ni berkesmpatan ke JPN Machang untuk buat kad pengenalan gantian. Cuma 30 minit je siap, bayaran RM10 untuk lad pengenalan gantian. Ada sesetengah JPN ambil masa yang agak lama. 

Dari bacaan saya di web JPN pun ada mengatakan setiap warganegara berusia 18 tahun ke atas, perlu mengganti kad pengenalan selewatnya di usia 25 tahun.

Yalah, dengan kecanggihan teknologi sekarang, hanya guna IC je pun kita boleh guna Touch n Go tau, mana-mana tempat yang guna Tounch n Go boleh terima, contohnya untuk LRT atau bayar tol.

Alkisahnya sebenarnya last week saya ke Shah Alam, dan on the way balik ke rumah, lalu laa 1 tol tu (lupa area mana), hanya menerima Touch n Go dan Smart Tag SAHAJA!

Masa tu dalam hati, Allah je yang tahu. Mujurlah dah malam, kereta pun tak banyak. Saya redah je lalu kat line Touch n Go, nak bayar cash, jurutol tu kata hanya terima touch n go dan smart tag sahaja. Huwaaaaaa!! Dah la saya bagi smart tag kat husband untuk beliau ke port dickson berkursus di sana. Kad Touch n Go pun beliau yang pegang juga. Erk!

Then jurutol minta kad pengenalan saya, katanya boleh bayar touch n go guna IC juga. Rupanya IC saya ni IC lama! Memang takde label Touch n Go pun kat belakang kad! Hahahaha

Jurutol pun cakap kena beli kad la sebab IC pun tak dapat kan. Jadi beli kad baru RM15.60. Kat tol tu la jugak, tak perlu nak turun kereta. Tapi kesian la juga bersusun 3 buah kereta belakang kereta saya hihii

Kad touch n go tu RM10 manakala dalam tu ada nilai RM5.

Lepas je kes ni terus beria nak buat IC baru. Hehehe sebelum ni tak cakna pun.

Oh ye, ada yang kata kena denda jika lambat buat kad. Tapi saya buat tadi tak kena dend pun. Abang ipar saya kena denda, RM30 jika tak silap. 

IC baru ada 2 gambar (gambar besar yang berwarna & gambar kecil hitam putih). Ada label Touch n Go kat belakang kad.

Jadi siapa belum tukar IC silalah bertukar IC baru yang lebih cantik dan canggih hehehe

Friday, 28 August 2015

Aktiviti Hujung Minggu Bersama Anak

Kadang-kadang pada waktu hujung minggu, malas nak keluar rumah jalan-jalan kan. So beraktiviti di kawasan sekitar rumah je.

Since rumah kami jenis kuaters (flat), maka sesuai buat kat luar rumah area koridor je la, Jika rumah yang ada halaman rumah lagi laa best hehe..

Hujung minggu beraktiviti bersama anak, kadang-kadang buat kelas belajar, ini pembelajaran secara tak langsung untuk anak-anak, bermain KINETIC SAND. Kinetic sand ni sejenis pasir, cuma ia tak berterabur dan tak melekat kat tangan. Jadi takde la tangan tu kotor je kan.

Sesuai sangat untuk kanak-kanak 3 tahun ke atas. 3 tahun dah cerdik sket so takde la depa masukkan dalam mulut kan. Excited anak-anak tunjukkan kreativiti masing-masing.

Apa bahan yang saya sediakan?
* Kinetic sand
* Bubble
* Mould (saya cuma guna mainan sedia ada - bekas mainan lego dan scoop susu formula)

Bagusnya aktiviti ni, kita sama-sama libatkan diri bersama anak. Beri pujian bila anak berjaya hasilkan bentuk, dan beri galakan bila mereka tak dapat hasilkan bentuk yang sepadan. Seronok, bukan anak sahaja, mak yang join sama pun suka :)

Malah jika kanak-kanak hyperactive, ini satu aktiviti yang sangat menarik untuk mereka. Saya dapat tahu masa tonton siaran wanita hari ini tentang isu kanak-kanak hyperactive.

Jom lihat bagaimana mereka berdua tunjukkan kreativiti mereka hehe :)




Jika anda berminat membeli Kinetic Sand ini, anda boleh beli di sini untuk dapatkan harga yang murah dari pasaran :)

Wednesday, 26 August 2015

GIVEAWAY ANAK MERDEKA 2015


Hari ini jalan-jalan blog jumpa giveaway ni, teruja pula nak join hehehe

Sesaja suka-suka..sambil-sambil support rakan blogger juga. 

Nak join sama? Jom.. Klik SINI untuk baca syarat penyertaannya. Mana laa tahu ada rezeki dapat menang kan hihii

Selamat Mencuba! 

Keberkatan Yang Ditarik

Pernah tak, satu saat anda alami situasi mencemaskan, seperti dikejar anjing, anda berlari sekuat hati sambil berdoa mohon Allah bantu anda? 



Cuba bayangkan bagaimana anda berdoa ketika itu? Pastinya dengan bersungguh-sungguh, penuh pengharapan kan. Dan selalunya doa-doa pada masa begini cepat je Allah makbulkan kan. 

Setiap hari kita berdoa, ada masanya kita berdoa sambil lewa, atau doa yang dah dihafal di mulut bertahun-tahun lamanya, doa tu dah jadi rutin. Ia tak cukup "tembus" ke hati, tak memberi kesan pada hati kita. 

The Power of Submission - kuasa fokus dalam berdoa, kita fokuskan pada setiap bait-bait doa yang kita tuturkan pada Allah SWT. Masa berdoa, kita selarikan fikiran dan emosi kita pada doa yang kita ungkapkan. 

Doa tak kisah bahasa apa pun. Nak bahasa arab pun, kalau tak faham, hanya hafal tahu makna tapi tak menghayati, tak memberi kesan juga. 

Berdoalah dari hati, agar doa kita lebih dekat untuk dimakbulkan Allah. 

Tanda rumahtangga/hidup yang bermasalah, bila ada salah satu tanda di bawah:

  1. Suami isteri sering bertekak walaupun pada perkara yang kecil
  2. Anak-anak banyak kerenah/nakal/meragam lain macam
  3. Duit selalu rasa tak cukup 
  4. Hati selalu rasa sempit, rasa susah hati dan gelisah, hidup tak rasa tenang
  5. Solat selalu tak tenang/tak khusyuk/terkejar-kejar
  6. Tak sempat nak mengaji al-Quran dalam sehari
Cuba kita periksa semula kehidupan kita, ada tak kita lalui perkara di atas? 

Saya ada terbaca tanda-tanda di atas adalah tanda keberkatan yang ditarik dari sebuah kehidupan. Periksa punca rezeki kita dan hubungan kita sesama manusia. Ada tak kita berhutang dengan orang, atau ada tak kita sakiti hati orang lain. Banyakkan beristighfar, perbaiki solat kita, berdoalah seikhlas hati pada Allah, amalkan solat sunat taubat. 

Insya Allah jalan untuk mengubah sebuah kehidupan sentiasa ada. 

Kembali pada agama, kerana Allah itu sentiasa dekat :)

Entry ini juga adalah peringatan untuk diri saya sendiri, selaku hamba Allah yang kerdil dan dalam proses memperbaiki diri sendiri. 




Tuesday, 25 August 2015

MySG Gathering & Recharge 2015

Cerita tentang program kami je kan few days ni. Maaf ye heheheee... tengah excited kata orang kan. Gembira dapat jumpa downlines (anak bisnes) ada yang dari jauh sanggup datang. Ayu dari Kelantan, sedang sarat mengandung 35 minggu, malah lebih mengharukan, kak Hazla dari Sarawak naik flight semata-mata untuk event ni. Semangat yang mereka tunjukkan cukup mengagumkan saya! Mereka sangat hebat dan kuat semangat. 

Untuk event ini, ada perkongsian dari saya sendiri (opkos ler selaku organizer kena pegang mikrofon lebih kan. Perasan!), dari downline saya Mimi, dari upline yang saya hormati Master Iffah, Master Firdhaus dan Master Haji Roslan. Perkongsian dan ilmu yang sangat bermakna buat kami.  

Dalam Shaklee, support group seperti ini sangat penting untuk kelangsungan bisnes. Kita tak dapat bertahan lama kita keseorangan. Dengan adanya support yang tak putus-putus dari upline, tunjuk ajar dan bimbingan, ia memastikan kita sentiasa "keep on track". 

Jom layan gambar pula. Heheee saya sengaja pilih Bayou Lagoon Park Resort di Melaka, memandangkan majoriti kami dari KL. Tak jauh mana pun, perjalanan dari KL lebih kurang 1 jam 30 minit sahaja. Lagipun ada water theme park kan, memang syok la mak-anak-bapak main air hehehe 



Bersama Upline saya Master Iffah yang saya kasihi 
Untung ler siap dapat hadiah hahaha

Free vitamin, termasuk FREE Vivix FREE FLOW okey :)

Fenomena biasa di mana-mana program Shaklee, beri talk sambil dukung anak hehe


hehehe kejadian huru hara di belakang dewan seminar..pemandangan biasa, Shaklee kan bisnes family


                    
      Ya Allah, bantulah daku untuk menyentuh lebih ramai insan dan menambahbaik lebih banyak kehidupan

Doakan kami agar terus maju jaya dalam bisnes ini ya. 
Shaklee - Lifetime Bussiness.
The Best Home-Based Bussiness

Ingin sertai kami? Jom hubungi saya untuk perubahan dalam hidup yang tak pernah anda bayangkan :)

Your Trusted Shaklee Distributor
Hasanah Ahmad 
013-2896454 
(SMS/Whatsapp)

Bengkel Urus Akaun

Siang tadi ke Bandar Baru Bangi, menghadiri bengkel Urus Akaun, anjuran Technocount. 

Bengkel satu hari ni disampaikan oleh Coach Kuzai, saya panggil Kak Kuzai je. Untuk mereka yang ada company, seeloknya ada sistem akaun yang betul bagi memudahkan urusan seperti pengiraan cukai, pembelian property dan sebagainya. 

Kak Kuzai memang baik dan tak lokek untuk berkongsi ilmu. Saya pun sedang belajar manage company kecil kami agar lebih teratur. 

Esok-esok nak beli property senang sket. Hehehe

Sunday, 23 August 2015

7 SEBAB KENAPA ANDA MESTI MULAKAN BISNES INI

Sekarang zaman ekonomi tak menentu, ramai yang mula mencari pendapatan sampingan untuk tampung gaji yang tak mencukupi.

Saya sangat cadangkan korang untuk buat bisnes Shaklee.

Nak tahu kenapa?

Meh baca meh.

1) Shaklee adalah company MLM yang dah lama bertapak dan berkembang pesat di dunia. Dah lebih 50 tahun pun.

2) Shaklee punyai produk yang berkesan, selamat dan mesra alam. Shaklee ada berjuta testimoni mereka yang dah merasai keberkesanan produknya. Malah mereka yang buat bisnes Shaklee majoritinya yang sukakan kesan positif selepas mencuba produk Shaklee. Jatuh cinta pada kebaikan produk lalu mereka kongsikan kebaikan itu supaya lebih ramai orang dapat rasa.

3) Shaklee ada saintis tersendiri yang mengkaji sedalamnya tentang produk. Setiap produk ada kajian saintifik dan melalui ujian kualiti tersendiri. Shaklee laburkan berbillion dollar untuk R&D :)

4) Shaklee tak pernah gagal membayar bonus kepada pengedarnya selama bertapak di Malaysia sejak 1995. Malah Shaklee dah gunakan berbillion dollar setahun membayar bonus pada pengedarnya (mungkin lebih lagi sekarang sebab makin ramai mereka yang berjaya cipta pendapatan bersama Shaklee).

5) Sistem dan marketing plan yang jelas dan patuh syariah, terbukti berjaya membantu ramai orang memperoleh income bulanan 4-5-6 angka. Nak dapat 4 angka dalam Shaklee mudah dan senang caranya. Dalam Malaysia je tak tahu berapa ribu orang yang dah pun capai 4 figures income dalam Shaklee. Yang 5 angka, 6 angka pun ramaiii sangat tau.

6) Produk Shaklee sentiasa mendapat permintaan yang tinggi di pasaran kerana orang makin sedar kepentingan supplement untuk melengkapkan nutrisi harian, kerana dalam arus kemodenan sekarang, semua serba nak cepat, kita tak mampu nak makan makanan seimbang mengikut piramid makanan ikut portion yang dicadangkan. Selalunya makan nasi, lauk, sayur dan buah 2x sehari pun mujur. Apatah lagi nak makan sampai 5-6 hidangan seperti yang dicadangkan.

7) Support group dalam Shaklee sangat supportive dan membantu anda untuk kembangkan bisnes anda. Support group ini akan membimbing anda untuk berjaya dalam Shaklee menggunakan sistem yang ada.

Sebenarnya ada banyak lagi point kenapa anda mesti mulakan bisnes Shaklee. Tak terkata benefitnya.

Jika minat nak tahu lebih lanjut tentang peluang yang Shaklee tawarkan, anda bolweh hubungi saya untuk info lanjut. Saya sedia membantu.

Hasanah
013-2896454
SMS/Whatsapp

Friday, 21 August 2015

Review Bayou Lagoon Park Resort Melaka


Yeayy kami dah sampai Bayou Lagoon Park Resort, Melaka.

Errr program start esok tapi biasa la organiser mesti sampai awal kununnya untuk preparation hihiii...

Alhamdulillah..memang sengaja pilih hotel yang ada waterpark utk event group bisnes kali ni, sebab nak meraikan family. Bisnes Shaklee adalah bisnes keluarga. Husband yang banyak support isteri untuk terus berbisnes, anak-anak yang "izinkan" masa bersama mereka kadangkala digunakan untuk urusan bisnes. Jadi saat ini peluang meraikan kegembiraan bersama keluarga. Eh bukan anak je suka main waterpark tau.

Cer tengok gambar tu. Bapak budak pun nak main sama!



Time ni kitorang dah nak balik ke bilik hotel, boleh pulak incik suami kata, tunggu kejap abang nak naik se round. Errrkkkkk! Hahahaha tengok bapak pun teruja nak berseronok sama kan hehehe..Masa saya snap pic ni suami baru lepas keluar dari gelongsor biru tu laa *ampunnnn ku tak tau apa namanya hehehe*

Jom layan gambar-gambar sekitar hotel ni.

Mujur jugak view bilik tak menghadap waterpark. Urmmm kalau tak mungkin setiap 2 minit
anak-anak mintak nak turun main air kuttttt


Bilik saya ni jenis studio room. Luas dan selesa. Ada yang jenis 2 bedroom dalam 1 apartment, ada yang 3 bedroom. Ada yang jenis penthouse. Macam-macam la. Harga? Untuk 1 malam harga RM371 termasuk breakfast untuk 2 dewasa dan 2 ticket waterpark. Untuk kanak-kanak ofkos kena beli asing yer. Hehehe..Tu rate hari ni punya. Esok start event jadi caj pakej program la. Siap makan ngan sewa dewan skali. 



 

Okey..Dah puas ngintai dalam bilik? Jom kita jengah waterpark dia pulak hihiii *ini iklan tak berbayar untuk Bayou Lagoon Park Resort*


Ini swimming pool, ada kat luar waterpark. Tapi anak-anak kalau dah jumpa waterpark, kolam renang depa tak pandang sebelah mata daaaaa..hehehe 


Taraaaa....Ini kawasan anak-anak kita punya. Hihiii tapi ayahnya bawa gak Izzat ngan Insyirah yang baru 3 & 5 tahun pi main kat dewasa. Errk..Kat area ni ofkos air tak dalam pun. Esok boleh la ibu teman anak-anak kat sini. Ayahnya ofkosssss lerr nak main kat tempat dewasa, lagi adventure katanya.. Sapa kata bapak-bapak tak suka main waterpark oii..Rasa macam lagi hoverrr dari anak ada la hihiii (sesedap je mengata kat laki, mementanglah si dia takde blog dan tak baca blog khannnnn)*ampunnn abang hahahha*



Haa ini dewasa punya wilayah. Nak adventure sangat kannn.



Ada bola/belon ni juga (tak tau apa namanya). Esok nak mintak suami dan anak laa masuk dalam tu. Ibu nak snap pic hehehe

Nak gambar lagi?? Uppsss udah-udah ler tu ya. Sekian sahaja jamuan mata malam ini. Anak-anak dah tertidur kepenatan lepas main waterpark petang tadi. Now masa nak touch up slide presentation untuk event esok pula. 

Best kan buat bisnes Shaklee. Sesekali boleh rewards ahli-ahli group yang aktif. MySG Gathering diadakan setiap tahun, bermula tahun lepas. Tahun lepas kami ke Cameron Highlands. Tahun depan? Jeng jeng jeng..

Jom sertai kami jika nak rasa percutian percuma begini hehee 





Wednesday, 19 August 2015

Persediaan Program MySG Gathering & Recharge

Semalam seharian keluar mencari barangan untuk event group bisnes Shaklee di bawah naungan saya.

Program ini adalah family day (gathering) sambil menjana caj positif sesama ahli, bertukar-tukar aura gitew!

Tak sabar rasanya nak ketemu downlines yang aktif berbisnes dalam jaringan kumpulan kami 👍

Hehee mujurlah ada si cilik yang rajin nak tolong ibunya packing untuk goodies bag.

Doakan ya moga program kami hujung minggu ini berjalan lancar dengan izinNYA.

Monday, 17 August 2015

7 Peranan Suami Semasa Isteri Berpantang

Para isteri yang melalui proses berpantang semestinya inginkan suami sama-sama membantu anda dalam pantang kan. Saya percaya kebanyakan suami nak sangat bantu isteri yang sedang berpantang, tapi mungkin mereka tak tahu apa yang boleh dilakukan, yalah kadangkala isteri harapkan suami buat itu ini, tapi tak beritahu jadi suami tak tahu. Hehehe..

Jom baca perkongsian saya tentang bagaimana suami boleh bantu isteri semasa berpantang :)

1. Bangun awal pagi dan sediakan mandian untuk isteri. Panaskan air jika tiada hot shower di rumah. Wanita selepas bersalin digalakkan mandi air dedaun seperti daun serai wangi, daun lengkuas, daun mengkudu, daun inai dan sebagainya, untuk pulihkan tenaga dan beri kesegaran pada tubuh. Jika kat bandar susah sikit nak cari kan. Kebanyakan set bersalin ada sediakan pek mandian herba ni. Lagi mudah, cuma rendam pek tu dalam cerek/baldi berisi air panas.

2. Sediakan breakfast untuk isteri walaupun simple seperti biskut tawar cicah air panas untuk alas perut. Ibu berpantang mesti cukup makan untuk tenaga. Nanti nak menyusukan bayi kan.

3. Siapkan tempat baringan isteri untuk berurut. Selalunya tukang urut akan datang ke rumah pada waktu pagi. Sediakan juga minyak untuk mengurut (jika perlu), panaskan batu tungku untuk isteri bertungku nanti.

4. Siapkan keperluan anak-anak yang lain seperti mandikan anak, pakaian dan makanan mereka. Bantu isteri dengan alihkan perhatian anak-anak lain dari membuat bising di kawasan bayi sedang tidur. Selalunya waktu bayi tidur inilah ibu berpantang punyai masa untuk berehat.

5. Bantu isteri semasa menyusukan bayi. Isteri mungkin lenguh dan sakit belakang semasa bayi sedang menyusu, anda boleh bantu dengan melakukn urutan di belakang badan untuk melegakan lenguh/sakit. Caranya dengan meletakkan ibu jari kedua-dua belah jari kanan dan kiri di bahagian tengah pinggang dan diurut menegak ke atas hingga bawah leher menuju ke bahu.

6. Suami boleh buatkan air semasa isteri menyusukan bayi. Air suam/milkbooster seperti minuman coklat, ataupun ESP Shaklee merupakan penggalak susu yang dapat memperbanyakkan susu ibu. Pasti isteri rasa terharu dengan layanan suami sebegini kan :)

7. Ambil alih urusan rumahtangga dalam seminggu pertama isteri bersalin, atau sehingga luka (koyak/episiotomi) sembuh. Seminggu yang pertama, LARANGLAH isteri dari membuat kerja rumah. Berilah masa untuk dirinya pulih selepas mengerah seluruh tenaga dan menggunakan otot-otot penting semasa melahirkan. Isteri dalam berpantang terutama tempoh seminggu pertama ini, berikan si dia peluang untuk pulihkan diri, emosi dan fizikal. Lepas seminggu atau sekurang-kurangnya apabila luka sembuh (bersalin normal sekitar 2 minggu), isteri sudah boleh mula membantu sera sedikit kerja ringan seperti jemur kain (bukan angkat bakul berisi kain ke jemuran ya). Mengangkat berat sangat tidak digalakkan bagi ibu berpantang kerana dikhuatiri jatuh peranakan ibu yang lepas melahirkan.

Mungkin kelihatan sedikit terbeban pada suami untuk menguruskan semua ini. Tapi jika setiap hari suami di rumah meringankan tulang, bantu isteri dalam urusan rumahtangga dan tidak bebankan urusan ini pada isteri seorang, tugas-tugas ini mudah sahaja dilakukan. Yalah, isteri pun melahirkan anak bersama kan. Apa salahnya at least seminggu pertama cuti isteri bersalin dimanfaatkan sepenuhnya untuk betul-betul menjaga isteri yang masih lemah selepas melahirkan. Pasti isteri rasa sangat terharu dan berterima kasih pada suami yang begini. Ia dapat lebih mengeratkan kasih sayang antara suami isteri. Selain ucapan romantis yang mengambil hati isteri, suami yang hebat adalah suami yang boleh melakukan kerja-kerja rumah, itulah hero rumahtangga :)

Suami juga boleh dapatkan bantuan ahli keluarga/ibu bapa atau jika berkemampuan, boleh dapatkan servis penjagaan ibu dalam pantang yang menawarkan khidmat memasak untuk ibu selepas bersalin turut disediakan.

Semoga entry ini bermanfaat untuk bakal ibu/bapa, suami/isteri dan para ibu yang berpantang nanti :)

Monday, 10 August 2015

Senaman Khas Wanita Mesti Buat

Otot lantai pelvis, berapa ramai yang tak peduli.

Berapa ramai wanita terutama ibu hamil, isteri-isteri yang kurang menitik beratkan Kegel Exercise, padahal ia sangat penting dalam hubungan suami isteri, dan membantu ibu-ibu hamil sebagai persediaan awal sebelum bersalin.

Tidak kurang ada juga yang tidak tahu apa itu Kegel Exercise, atau juga dikenali sebagai senaman kemut.

Kenapa Kegel Exercise Penting?

Untuk wanita yang tak hamil pun penting untuk buat Kegel Exercise ni. Apatah lagi jika hamil kerana:

1. Membantu menguatkan otot lantai pelvis (pelvic floor muscle). Bila otot lantai pelvis kuat, ia membina  sedikit rintangan untuk kepala bayi menembusinya, jadi bayi akan menundukkan kepala dan ini akan mengecilkan diameter (lebih mudah bayi nak keluar), berbanding mereka yang memiliki otot lantai pelvis yang lemah(kepala bayi sedikit mendongak dan ini menyebabkan diameter kepala lebih besar, jadi lebih bukaan diperlukan). Bila diameter kecil lebih senanglah bayi nak keluar.

2. Bagus untuk para isteri kerana boleh bantu menguatkan kemutan dalam hubungan keintiman. Rajin-rajinkan diri untuk amalkan senaman Kegel ni untuk penambahbaikan dalam hubungan suami isteri. Banyak produk di luar sana yang boleh membantu, tapi lagi bagus jika buat senaman sendiri yang tanpa kos ini. Free jer hehe

3. Mengatasi masalah kencing tak lawas/incontinence urine ataupun pundi kencing lemah. Kejap-kejap nak terkucil. Tambah-tambah time nak solat. Was-was je kan. Jadi bagus amalkan senaman ni.

4. Mengelakkan masalah vaginal prolapse kemudian hari. Masa bekerja dulu saya pernah tengok seorang pesakit dengan masalah ni time nak masukkan tiub kencing padanya. Kasihan. Jadi bagus amalkan untuk elak masalah begini esok-esok. Kuatkan otot lantai pelvis kita.  

Haaa takut kan. Jadi sebagai wanita mesti berjaga-jaga dan rajin buat Kegel Exercise ni tau.

Bagaimana Caranya?

Caranya mudah aje. Tarik nafas dalam-dalam, sambil ketatkan bahagian alat sulit, dalam kiraan 10 (10 saat). Senaman ini boleh dilakukan setiap hari, beratus kali pun takpa ikut kerajinan hehe

Nak mudah, buat begini. Amalkan 1 sesi Kegel Exercise setiap kali sebelum dan selepas solat. Setiap sesi buat 5x exercise ni. Jadi dah boleh dapat 50 kali dalam 10 sesi (5 waktu). Ok laa kan dari tak buat langsung. Kalau dapat konsisten dah cukup bagus 👍👍

Selamat mencuba!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...