Wednesday, 29 October 2014

Tips Memulakan Bisnes

Saya percaya ramai sangat orang yang sedang mencari pendapatan kedua sebagai pendapatan sampingan, selain dari kerja hakiki sekarang. 

shaklee bisnes pilihan

Itulah hakikatnya. Kita terbeban dengan hutang yang banyak, dan kos sara hidup yang semakin meningkat. Lihatlah pada kenaikan harga minyak, rasanya semua pun terasa kan tempiasnya. Nyatanya, hutang makin banyak, simpanan hampir tiada. 

Bukan sahaja untuk anda yang bekerja, tapi surirumah sekarang pun ramai yang sedang mengintai peluang menambahkan kewangan keluarga. Yalah. Bina ada duit sendiri, dah tak perlu lagi nak minta dari suami kan. Hehee..

Apa Nak Buat Bila Ada Duit Lebih?

Apa yang anda boleh buat dengan duit poket? 
  • Boleh buat simpanan EXTRA, contoh biasanya setiap bulan simpanan wajib RM300. Bila ada duit tambahan, boleh simpan lebih RM50-100. So setiap bulan kurang-kurang pun dah menyimpan RM400!
  • Boleh lebih memberi, berzakat, infaq, jangan lupa ya. Berazamlah setiap minggu berinfaq. Percayalah, lebih banyak kita memberi, lagi luas rezeki kita
  • Kegunaan ketika sangat diperlukan, mesti asingkan dari duit simpanan tau! 
  • Buat pelaburan/investment dalam amanah saham yang PATUH SYARIAH
  • Buat belanja keperluan rumah. Duit extra boleh bantu untuk belanja dapur/anak-anak
  • Simpanan KHUSUS untuk melancong/bercuti atau untuk beli sesuatu
Cara saya, jika saya teringin nakkan sesuatu, saya akan menabung untuk itu. Contoh saya nak gi bercuti, even saya ada duit yang cukup untuk percutian, katakan menelan belanja RM1000 untuk 3 hari 2 malam, saya takkan guna duit sedia ada. Mesti menyimpan 2-3 bulan. Haaa duit yang EXTRA tu datang dari side income. So tak lari laa simpanan kita setiap bulan. Dan tak gunakan wang simpanan untuk bercuti mahupun untuk beli keperluan. 

Janganlah bila ada duit extra, asyik berjoli je kan hehee..menyimpan dan melabur tu penting untuk masa depan kita. Dah "buat duit", kena pandai urus duit juga tau :)

Best kan bila ada duit lebih. Persoalannya, bisnes macam mana yang saya nak buat? 

Bagaimana Nak Pilih Bisnes Yang Sesuai?

Bisnes ada macam-macam, ada yang jelas ada produk, ada juga bisnes jenis perkhidmatan, iaitu kita memberikan servis. Apapun, boleh ambil tips ini untuk mulakan bisnes anda.
  1. Pilih bisnes yang tiada modal, atau modal yang minimum, yang tak membebankan. Yang tak perlu sampai perlu bergolok gadai, yang tak perlu nak buat loan bagai. Ia sangat penting terutama untuk anda yang baru nak berjinak untuk berniaga, ia mengurangkan risiko kerugian. 
  2. Jika anda memilih untuk bisnes kecantikan/kesihatan, seeloknya anda menggunakan produk tersebut. Jadi anda boleh sebarkan manfaat produk. 
  3. Bisnes yang ingin dibuat, boleh dijalankan secara online. Jadi ia tak menyusahkan anda untuk mengambil stock barang jualan ke sana kemari. Dan ia tak memerlukan anda membuka kedai untuk jual barang. Buat online, mudah kan. 
  4. Mulakan dengan apa yang kita ada. Contoh jika anda berbakat membuat kek, mahupun ada seni menjahit, sangat bagus jika anda kembangkan bakat yang anda ada. Cuma beberapa perkara perlu anda fikirkan sebelum mulakannya, dari sudut pro dan kontranya. 

Bisnes Dropship Lebih Disukai

Ya! 

Sangat tak dinafikan. Bisnes dropship lebih disukai dalam dunia bisnes sekarang. Kerana ia tanpa modal. Kalau ada pun modalnya sangatlah minima. 

Jenis perniagaan dropship, memerlukan pelanggan masukkan duit terlebih dahulu, baru anda buat order pada supplier/company. Anda tak perlu simpan stok barang. Dan anda tak perlu dahulukan wang anda. Tiada risiko kerugian kan bila berbisnes macam ni. Tak timbul isu stok tak laris. Menarik kan bisnes seperti ini.

Shaklee Amalkan Sistem Dropship


Bisnes Shaklee amalkan sistem dropship seperti ini juga. 

Dengan yuran keahlian yang minima, cuma RM75 sahaja, anda dah boleh menjadi ahli dan memasarkan produk Shaklee. Ada juga cara menjadi ahli tanpa membayar yuran penyertaan. Kami panggil FREE MEMBERSHIP. 

Pelanggan berikan duit pada anda, dan anda order dari Shaklee. Shaklee akan poskan produk tersebut pada alamat yang anda berikan. Mudah kan bisnes sebegini. 

Bisnes seperti ini, anda akan ada bimbingan untuk membantu anda maju dalam bisnes. 

Dengan yuran hanya RM75 seumur hidup, ia sangat menguntungkan dan meminimakan risiko kerugian. 

Jika anda ingin menyertai bisnes Shaklee, boleh hubungi saya untuk pendaftaran. Ramai yang telah berjaya dalam bisnes ini, mereka memperoleh duit sampingan sebanyak 3-4-5 angka. Malah 6 angka pun ramai! Bimbingan dan support group akan diberikan pada anda yang menyertai kami. 



Anda takkan berjaya mencapai impian anda. Jika anda hanya melihat kejayaan orang lain. Ibarat memandang pada tangga, anda takkan sampai ke atas. Takkan dapat petik hasilnya dengan hanya melihat. Anda mesti bertindak. Hubungi saya hari ini untuk saya bantu anda mencapai impian anda. 

Saya komited mahu membantu anda yang inginkan bimbingan untuk berjaya! 

Hasanah 
013-2896454



 

Monday, 27 October 2014

Dosa Menjadi Kaya

Apa pandangan anda tentang kekayaan? Terhadap orang kaya? 


Bagaimana akhlak mereka? Bagaimana gaya hidup mereka? 


Ramai dari kita berfikiran, tak nak jadi kaya sebab takut nanti jadi sombong, riya', dan sebagainya. 
Sedangkan hakikatnya RAMAI orang kaya yang saya temui tidak sebegitu, sebaliknya mereka sangat merendah diri dan baik budi pekerti.

Kenapa umat Islam MESTI kaya? 

Kerana bila kita kaya, kita ada duit yang banyak, kita boleh membantu orang lain yang susah. 

Bila kita kaya, kita boleh mengeluarkan lebih banyak zakat.

Bila kita kaya, kita boleh gerakkan program-program Islam yang tergendala kerana kekurangan peruntukan dana. 

Sangatlah besar sumbangan harta yang boleh diberikan.
Lihatlah kekayaan Abdul Rahman bin Auf R.A! 

Lihatlah sumbangannya terhadap Islam.

Subhanallah!

Sebab itulah kita dituntut berniaga kerana 90% kekayaan adalah dari perniagaan.

Jadi kaya tak salah, malah besar kepentingannya untuk ekonomi umat Islam.

Shaklee menawarkan bonus 4-5-6 angka. Semua tu tak mustahil untuk diperoleh, kerana ramai dah buktikan mereka berjaya dengan Shaklee!

Saya doakan anda yang membaca entry ini juga kaya dan berjaya dalam pekerjaan anda.

Doakan saya kaya, berjaya dan bahagia! Sama-sama kita banyakkan sumbangan pada mereka yang memerlukan, dan menyumbang demi Islam.

 Ameen.

Salam sayang,
Hasanah Ahmad
013-2896454


Thursday, 23 October 2014

Set Kecantikan yang Ohsem!

Kisah benar masalah kulit muka. 

Muka berjerawat, hilang jerawat, tinggal pula parut. Itu fenomena biasa yang melanda. 

Dengan set kecantikan Shaklee, kesan parut pun tak ketara. Kulit rasa sangat moist. Seriously tak menyesal cuba Collagen Powder! 

set kecantikan

Saya amalkan pengambilan Vivix, Collagen Powder, ESP dan Vitamin C.

Ada masa bila kurang titik beratkan kebersihan muka, jerawat naik juga setepek dua. Tapi cepat-cepat sapu dengan Herbal Blend, tak jadi jerawat tu nak membesar! Hihihi..Kulit muka memang kena cuci bersih sekurang-kurangnya 2x sehari, paling penting JANGAN CULAS membersihkan wajah anda sebelum tidur malam jika tak nak jerawat bertenggek di muka. Ahaha..Saya pilih Set Penjagaan Kulit ini yang sangat sesuai dengan saya. 

Seorang rakan yang saya temui berkata; 

" Akak ada masalah lopak-lopak pada pipi kesan jerawat batu zaman remaja. Akak sapu herbal blend setiap malam, alhamdulillah kulit sangat elok dan kesan macam "kawah" tu berkurang!"

Saya sangat setuju dengan akak ni. Sebab saya sendiri rasai kesannya. Nampak je jerawat segan-segan nak naik, sapu 1 malam jaa jerawat terus kecut! 

Antara 4 item di atas, saya sangat sukakan Collagen Powder. Nak tahu kenapa? Dulu saya pernah share keterujaan saya dengan Collagen Powder. Sangatlah awesome! Seawal 3 hari saya penggunaan saya dah rasa kulit mulai lembap. Kalau buat masker lagilah best! Dalam few seconds tepek di muka terus menegang. Rasa awet muda sangat okey! Hehee..


ESP pula jatuh no 2 selepas Collagen Powder! Paling suka bab masker ESP! Sangat sejuk dan kulit rasa sangat gebu selepas bermasker ESP tau. Sementara ESP masih lagi ada promosi, saya sangat syorkan jika ada yang nak mencuba. 

Jika anda nak mencuba produk Shaklee, boleh lihat di sini untuk manfaat produk. Kenalpasti jenis kulit muka anda untuk memastikan anda mencuba produk yang bersesuaian. 

Jika anda memerlukan konsultasi untuk produk Shaklee, boleh hubungi saya untuk info lanjut. 

Hasanah 
013-2896454

*Gambar tanpa camera 360, editting, apatah lagi camera AES. hehe


Tuesday, 21 October 2014

Mudah Menyusukan Dengan Nursing Blouse

Ini antara tips yang dapat membantu ibu menyusu untuk breastfeed anak anda dengan mudah tanpa perlu risau terdedah aurat.

Masa ni meraikan Master Celebration Master Nadiah,
 saya yang dukung Irfan hehe


Nursing blouse yang saya beli dari Pn Siti Nurbaiya sangat selesa. Warna yang menarik dan bukaan untuk menyusu yang memudahkan. Saya ada 3 helai nursing blouse, dan kesemuanya saya beli dari beliau. Bakal menambah koleksi even Irfan dah pun berusia setahun hehe (kan nak tambah anak lagi hihii)

Yang di atas baju biru corak polkadot ni ada poket. Tu yang saya suka pakai ke mana sahaja. Boleh kata seminggu 1-3x pakai pun ada! Hehe..

Sambil ber'boba' (baby carrier) pun boleh menyusukan bayi bila ibu mengenakan nursing blouse.

Ni satu lagi design nursing blouse yang saya suka. Semestinya menutup aurat sebaik mungkin. Ia berlengan panjang, labuh menutupi paras punggung, tidak jarang, tak ketat malah tak panas. Sangat selesa!

Semasa menganjurkan kursus Law of Universal Attraction bersama Ateh Zuhairi

Bila di tempat awam, tak rasa segan nak selak baju sebab belahan di bahagian dada dan ada alas pada bahagian dalam. Sangat memenuhi syariat dan memudahkan ibu menyusu! 

Anda kenal siapa di bawah? Inilah Pn Suraya, pemilik Lunatots. Boleh kata keluar je rumah terutama jika bersama bayi, saya senang sarung je nursing blouse sebab boleh menyusu di mana sahaja. Jika menganjurkan mahupun menghadiri program, semasa di kelas, nak pos barang, malah jika menghadiri majlis yang grand anjuran Shaklee pun saya mengenakan nursing blouse, kerana ia sungguh versatile.

Bersama kak Sue dalam Bual Inspirasi

Kalau tanya saya, saya suka katakan nursing blouse satu pilihan bijak untuk dimiliki. Boleh kata perlu la. Malah jika berjubah atau berbaju kurung, ramai yang suka beli yang nursing-friendly kan sebab sangat memudahkan. 

Kata orang Perak, ate cemana nak selak kalau pakai jubah ye dak? 

Hehe..so pilihlah nursing-friendly punya pakaian. Ia mudah dan sangat memudahkan. 

Salam sayang dari saya,
Hasanah Ahmad
013-2896454

Untuk konsultasi produk Shaklee juga penyusuan susu ibu, anda boleh menghubungi saya. Saya sedia membantu anda :)

Thursday, 16 October 2014

Susahkah Menyusukan?

Kali ni nak kongsikan tentang cabaran dalam penyusuan.

Bukan semua ibu-ibu menyusu lancar sahaja perjalanan penyusuan mereka kan. Ada masa mungkin akan rasai susu merudum, ada masa mungkin semangat menurun dan macam-macam lagi rintangan lain.

Masa kali pertama menyusukan anak pertama, sangat menduga sebab saya lahir dari keluarga yang tidak menyokong penyusuan susu ibu. Malah saya sendiri anak yang membesar dengan susu formula sahaja.

Since saya dah prepare awal-awal semasa hamil lagi nak menyusukan amak dengan susu ibu, tekanan tu dapat dikurangkan. PPUM anjurkan kursus laktasi 20 jam termasuk praktikal di PPUM. Sebagai jururawat, ia kursus yang sangat penting kerana PPUM adalah hospital rakan bayi. Mujurlah saya berkesempatan hadir semasa mengandungkan anak pertama.

Saya juga bawa suami ke Kelas Penyusuan Susu Ibu untuk berikan suami lebih kefahaman dan lihat sendiri fenomena ibu menyusu. Sungguh tak sangka, suami saya sangatlah sporting semasa kelas! Beliau menjadi salah 1 model untuk cara menyusu hehe..Alhamdulillah ia sangat membantu.
Jadi semasa kelahiran anak pertama, kami dah bersedia. Bila keluarga tak faham dan mak malah mertua saya minta suami campurkan susu formula pada anak kami, suami dapat handle dengan baik.

"Nanti dia perah lama-lama banyak la susu tu"
Pandai ajeee dia kan hehe..

Bagi saya sokongan suami sangatlah penting untuk isteri anda terus bersemangat menyusukan anak kalian.

Ibu bapa juga mertua bukanlah menentang kita untuk menyusukan anak sendiri, mereka cuma risaukan beberapa perkara:

- anak tak mendapat susu yang cukup
- kita kurang rehat
- kita tak sempat mengepam

Jadi sebagai anak pertama dalam keluarga yang menyusukan, saya memerah susu dengan membuat jadual semasa dalam pantang. Dan saya betul-betul patuh pada jadual tu. Alhamdulillah dari 2 oz naik ke 5 oz, dari 1 botol jadi 2 botol, dari 3 botol jadi 5 botol. Dan ia semakin banyak memenuhi peti ais di rumah mak saya juga rumah mertua.

Bagaimana saya buat praktikalnya?

Apa yang saya buat untuk terangkan bagaimana saya akan tinggalkan anak saya pada pengasuh semasa bekerja? Saya keluar bersama suami selama 1-2 jam dan tinggalkan anak kepada mertua (jika di rumah mertua dan sebaliknya) bersama EBM (express breastmilk - susu perahan). Saya ajarkan mertua bagaimana nak kendalikan susu perahan. Panaskan apabila bayi menunjukkan tanda lapar dan tahan selama 2 jam selepas direndam dalam air suam. Pada waktu tu mak dan mertua mulai faham bagaimana saya akan tinggalkan anak saya pada pengasuh apabila kembali bekerja tanpa perlu top up susu formula.

Bila dari anak pertama kita berjaya buktikan anaka masih boleh menyusu susu ibu walaupun kita bekerja, ia dah tak jadi masalah untuk anak seterusnya. 



Alhamdulillah. Ini anak ketiga saya, usianya bakal 1 tahun minggu depan, sepenuhnya breastfeed. 

Menangani Cabarannya

Ada masa kita malas mengepam, susu merudum yang amat. Cuba kenalpasti apa puncanya? 

- Adakah tubuh kita terlalu penat? Jika ya, kita perlu berbuat sesuatu untuk elakkan susu terus merudum. 
- Adakah kita stress? Atau sedang risaukan sesautu mungkin? Jauhkan perasaan dan fikiran tu terutama semasa mengepam susu

Jika susu merudum, cuba amalkan teknik yang pernah saya ajarkan ini. Ia sangat membantu untuk meningkatkan penghasilan susu ibu. 

Selain itu, yang paling penting, YAKINLAH dengan diri anda. Anda mampu menyusukan anak anda sendiri. 

Sekalipun EBM tinggal 1 botol sahaja lagi, stok untuk esok perlu diperah malam ini, yakinlah anda BOLEH. Percayalah ada rezeki untuk si comel anda. Pengambilan supplement tak mungkin dapat membantu jika anda tak yakin bahawa anda mampu menyusukan! Kerana apa yang kita fikirkan, ia mempengaruhi minda kita, lantas mempengaruhi tindakan kita. 

Cuba lihat formula mudah ini.

Susu merudum ---> Fikir susu tak cukup untuk esok ---> Stress 

Minda berfikir: Tak perlu laa susah payah nak pam susu, susu memang takkan cukup untuk esok.
Tindakan: Akan kurangkan sesi mengepam sebab dah yakin susu memang tak cukup

Cuba perhatikan sebaliknya.

Susu merudum ---> Fikir susu pasti akan cukup untuk esok ---> Optimis

Minda berfikir: Susu akan cukup, akan cukup. 
Tindakan: Akan kerapkan sesi mengepam susu, kerapkan direct feeding, dan akan buat teknik power pumping seperti yang saya ajarkan di atas. 

Hasilnya berbeza untuk 2 situasi di atas. 

Yakin dan percaya, susu ibu cukup untuk si manja kesayangan :)

Supplement hanyalah membantu, tindakan anda yang lebih penting. Kerapkan sesi penyusuan/pengepaman dan sentiasa optimis. 

Saya menyusukan anak pertama tanpa supplement. Dan saya hanya mengenali Supplement Shaklee semasa menyusukan anak kedua kami, Insyirah. Boleh rujuk pengalaman saya di entri 40 oz sehari ini. 

Hargai setiap momen penyusuan. Subhanallah. Ia sangat indah. Ada saya kongsikan tips menjadikan momen penyusuan sangat indah

Saya doakan anda yang membaca entry ini, berjaya dalam penyusuan :)

Jika anda seorang ibu menyusu, saya mahu berikan jadual mengepam istimewa untuk anda sebagai menghargai usaha anda menyusukan si comel. Emel pada saya hasanah3006@gmail.com untuk mendapatkan JADUAL MENGEPAM EXCLUSIVE dari saya secara percuma untuk semua pembaca. 

Salam sayang dari saya.

013-2896454


Monday, 13 October 2014

Kenapa Produk Shaklee Buatkan Saya Sangat Teruk?

Teruknya produk ni! 

Lihat pertanyaan seorang pengguna produk Shaklee. 

Produk Shaklee bagus

Pernah tak, bila anda ambil produk Shaklee, asalnya ambil untuk kecantikan, nak licinkan kulit (contohnya), lalu tiba-tiba muka jadi lebih teruk? Dari nak licinkan kulit, kulit makin bertambah pula jerawat. 

Jika anda pernah mengalaminya, ini dinamakan HEALING CRISIS atau krisis penyembuhan. Dalam rujukan dari sumber ini, healing crisis ini suatu proses penyingkiran toksin dari tubuh semasa tubuh sedang mengalami proses pemulihan/pembaikan. 

Walau bagaimanapun, perlu diketahui bukan semua orang akan mengalami healing crisis, kerana itu reaksi tubuh individu. Dan kita semua adalah individu yang berbeza. Ia bergantung pada penerimaan tubuh individu, dan tempoh terjadinya healing crisis ini tidak tetap.

Ia boleh terjadi semasa proses awal pengambilan vitamin, seawal hari-hari pertama pengambilan dah nampak kesan healing crisis, ada yang mula merasakan healing crisis ini setelah beberapa bulan mengambilnya. 

Kenapa saya semakin teruk selepas mengamalkan Supplement Shaklee? 

"Most people base their health on how they are feeling and think that the natural health program is hurting them when they go through a healing crisis. This could not be further from the truth. The longer toxins or pathogenic organisms remain in the body, the worse their health will be and the faster they will develop disease"

Saya quote ayat yang diambil dari laman web terkenal yang menerangkan tentang healing crisis. 

Ada segelintir orang (sangat minoriti) yang berasa sangat teruk keadaan mereka selepas mengambil produk Shaklee. Mereka berkata;

"Apa la produk ni. Kita ambil untuk atasi masalah kembung perut, tapi makin kuat jadinya angin dalam badan ni."

Anda perlu tahu bahawa kebanyakan orang mengalami simpton healing crisis yang ringan sahaja. Hanya segelintir sahaja yang mengalami simptom yang agak teruk. Dan ada orang mengalaminya 2-3 hari, ada segelintir yang mengambil masa beberapa minggu untuk pulih dari healing crisis. 

Apakah tanda-tanda healing crisis?

Demikian adalah gejala yang biasa berlaku bagi mereka yang mengalami healing krisis ini: 

Loya
Muntah
Cirit-birit
Dea
Tubuh berasa sejuk
Sakit Kepala
Sakit sendi
Kelesuan
Rasa kesakitan bertambah

Ini adalah tanda sangat sangat biasa dialami di peringkat permulaan. Ada juga tanda-tanda lain yang agak teruk yang dialami oleh pengguna. Ini hanyalah sementara sahaja dan ia menunjukkan anda bahawa tubuh anda sihat. Ia memberikan pelbagai simptom untuk megeluarkan toksin agar vitamin lebih dapat diserap dengan baik oleh tubuh. Selepas berakhirnya proses penyembuhan, tubuh lebih mudah bertindakbalas positif dan memberikan hasil yang memberansangkan pada kesihatan pengguna. 

Apakah saranan untuk mengurangkan gejala healing crisis?

Kami sangat sarankan anda minum air putih (plain water) lebih banyak dan lebih kerap dari biasa. Bagi pesakit jantung atau buah pinggang yang telah mendapat arahan dari doktor untuk mematuhi jumlah pengambilan air harian hanyalah sebanyak 500ml, anda mestilah mematuhinya untuk mengelakkan fluid overload

Shaklee berkesan
Tak semua orang mengalami masalah healing crisis
Jika anda mengalami tanda gelaja lain selain yang dinyatakan, anda boleh menghubungi semula pengedar anda untuk berbincang dengannya. Jika anda membeli dari saya, saya mengalu-alukan pertanyaan pada saya. 

Semoga entri ini memberikan manfaat pada anda. Jika anda berasa entri ini berguna, kongsikannya agar orang lain juga mendapat manfaatnya. 

Salam sayang,
013-2896454

Saturday, 11 October 2014

Pendaftaran Persekolahan Sesi 2015

Dari tahun lepas sebenarnya nak hantar anak sulung kami, Izzat ke The Little Caliph (TLC), masa 4 tahun. Tapi time tu tak buat study yang mencukupi, bila tengok website The Little Caliph rupanya dah tutup pendaftarannya. Oh! Sangatlah cepat penuh. Then kami iap-siap tanya bila buka pendaftaran untuk 5 tahun. Okey, dah dapat info, bulan 10. 

Open Day The Little Caliph Sungai Besi pada 11 Oktober 2014, pastinya kami tak lepaskan peluang. Seawal pagi lagi dah get ready, mandikan Izzat untuk "ke sekolah". Bawa anak bersama untuk biasakan dia dengan kawasan sekolahnya, biasakan diri bergaul dengan kanak-kanak lain. 



Sampai di Little Caliph sebelum jam 8 pagi. Awal tuuu..Rupanya ada lagi yang lebih awal! Hehe..Kami sampai ke meja pendaftaran, dapat turn no 5 untuk daftar. 


Sesi dimulakan oleh Pn Alwiyah selaku Principal di TLC Sungai Besi. Cantik manis orangnya hihii..Beliau berikan penerangan tentang Tadika The Little Caliph, aktiviti, jgua silibus pembelajaran anak-anak semasa di Tadika. 


Ramai yang hadir. Memang penuh. Tak campur lagi dengan parents yang menemani anak-anak di bilik aktiviti. 


Semasa ibu bapa mendengar taklimat dari pihak tadika, anak-anak digalakkan menyertai aktiviti yang disediakan. 

 Inilah aktiviti anak-anak! Haha..masa Izzat jejakkan kaki di bilik ni, ekspresi wajahnya teruja, gembira! Sebab ada mini playground, dan deko yang sangatlah cantik! 

Di bilik tu, kanak-kanak tunjukkan kretiviti mereka dengan bantuan teacher yang sedia membimbing. 



Nampak Izzat di sana? Hehe..Gigih dia buat kerja. Khusyuk gitu haa..Lepas habis aktiviti ni, ada lagi yang lain. Masa aktiviti kedua tu, saya dah tinggalkan dia bersama teacher untuk dengar taklimat. 



Disebabkan sambutan yang menggalakkan dari pihak ibu bapa yang nak mendaftarkan anak mereka di The Little Caliph, mereka berikan "nombor giliran" untuk memudahkan sesi pendaftaran. Dimulakan dengan no 1 untuk pendaftaran 4 tahun dan 5 tahun. Saya no 5, so tak la lama sangat menunggu. Hehee mujur datang awal kan kan.

Yuran? Pasti anda yang teringin nak hantar anak ke TLC nak tahu berapa yurannya kan. Yuran tahunan TLC terbahagi pada 2 iaitu kelas sahaja (separuh hari dari 8 pagi hingga 12 tengah hari) atau DayCare (kelas hingga petang 8 pagi hingga 6.30 petang). Bagi ibu bapa bekerja mereka kebanyakkannya memilih Daycare, habis kerja petang baru ambil anak. Bagi saya, saya rasa kasihan, tak nak beratkan kepala kanak-kanak yang baru 5 tahun. Kelas separuh hari memadai bagi mereka. Saya pun boleh ajar sendiri mengaji Quran di rumah. 

Yuran tahunan: 
Kelas (separuh hari) : RM1409
Daycare (Kelas 1 hari) : RM1550

Yuran bulanan:
Kelas: RM250
Daycare: RM400 (tambahan RM150 dari Kelas)

Even yurannya agak mahal berbanding tadika lain, tapi kami memilih The Little Caliph kerana melihatkan kualiti pendidikan di sana dan mahu Izzat belajar dengan lebih selesa. Tak nak kelas yang hanya banyak bermain, atau hanya banyak belajar. Kami mahu seimbangkan kedua-duanya. Dunia dan akhirat. 

Di TLC juga diajar Tahfiz (mengaji al-Quran, hafazan) iaitu semasa sesi petang bagi mereka yang ambil pakej Daycare. Ada juga kelas taekwando untuk kanak-kanak, tapi saya tak ambil. 

Apa yang menariknya, di TLC mereka ada sesi 1 to 1 iaitu teacher akan berikan bimbingan secara individu pada anak-anak semasa sesi pagi (jam 8 pagi- 9 pagi). Kelas bermula jam 9 pagi. Jadi jika ibu bapa yang terlambat menghantar anak mereka ke kelas, maka terlepaslah peluang sesi pembelajaran 1 to 1 ini. Bagi saya ini sangat bagus untuk bantu perkembangan kanak-kanak. 

Ibu bapa tak boleh harapkan cikgu di sekolah untuk bimbing anak kita, sebaliknya kita sendiri sebagai ibu bapa, perlu mulakan sesi pembelajaran di rumah. Cuma 5 minit sahaja setiap hari untuk sesi pembelajaran di rumah dah memadai, pesan Pn Alwiyah semasa taklimat ini. 

Di TLC, mereka aim kanak-kanak di usia 4 tahun dah pandai membaca dan bersolat. Alhamdulillah. TLC menekankan program Islamic, English dan Kreatif. Bila lihatkan silibus pembelajaran TLC, saya pun turut teruja sama.

Saya berikan Izzat supplement ini untuk bantu dia kekal cergas dan aktif. Alhamdulillah Izzat jarang sakit. Masalah sembelitnya dan kurang selera makan pun dah tiada.  

Moga kekal aktif, sihat dan bijak anakku sayang. Hiduplah sebagai anak yang soleh, hamba Allah yang taat akan perintahNYA, dan memberi manfaat untuk insan lain.  Ameen. 

013-2896454



Tips untuk anak yang sembelit dan susah makan


Lawak la Izzat ni.

Tadi dia kata,"ibu, abang makan banyak dah tadi. Bocor dah perut abang". Sambil pegang perut pulak tuh!



Ayat last tu tak menahan!

Pecah berderai gelak ketawa hahahaha. Apa la abang ni. Sampai BOCOR pulak perut dia bagi.

Dulu Izzat seorang picky eater. Sangat fussy bab makan. Yang tu tak nak, yang ni tak nak. Sampaikan susu je lebih 8x sehari gara-gara tak makan. Badan pun cekeding je. Sekarang tak lagi macam tu. Susu dah berkurang ke 3x sehari! Cantek kan.

Izzat dulu selalu sembelit. Teran lama sampai naik takut nak gi tandas. Bab berak berdarah tak yah cerita. Kesian sangat kat dia. Time nak poo poo je menangis.

Bila saya konsisten Mealshake, alhamdulillah. Setiap hari membuang tanpa perlu susah payah teran beria. Suka je tengok dia membuang senang. Tak seksa dan sengsara macam tu. Dulu tengok dia teran saya peluk dia. Rasa nak nangis sama sebab dia sakit sembelit. Jangan cakap buah dan sayur. Semua tolak.

Alhamdulillah. Mealshake beri sinar baru buat Izzat. Gembira tengok anak ibu sihat dan ceria. Kalau nampak saya campurkan Mealshake dalam susunya atau dalam minumannya, siap cakap lagi, ibu letak banyak-banyak!

Ye laa anak! Hahaha..

Moga Izzat terus sihat membesar sebagai anak yang soleh.
Esok hari pendaftaran Izzat untuk sesi persekolahan 2015.
Jika anak anda sembelit dan susah makan, boleh cuba bagi Mealshake. Percuma Mealshake bulan ini kalau anda nak rembat. 

PERCUMA penghantaran dan hadiah istimewa untuk pembaca blog yang dikasihi. 

Hubungi saya jika anda berminat membuat pembelian produk Shaklee pada harga PROMOSI. 

Jika anda berminat menjana pendapatan bersama Shaklee, saya mengalu-alukan penyertaan anda ke Support Group kami untuk saya bimbing. 

Saya boleh dihubungi melalui:

Hasanah Ahmad 
SMS/Whatsapp: 013-2896454 

Thursday, 9 October 2014

Rehat dan Rawat diri di Spa

Saya gemar ke SPA untuk belai diri dan manjakan tubuh. Sesekali kita nak juga manjakan diri kan hahah..

Ini kali ketiga saya ke NANA D' RIAS untuk buat treatment. Pemilik SPA ni muda belia lagi. Beliau dan mamanya usahakan SPA ni. Memang tangan halus je boleh buat kerja gini! 

Kali pertama saya buat Hair Treatment. Masa tu baru saya tahu adanya "sauna" kepala. 

Saya buat hair treatment ni untuk kuatkan akar rambut, nak rambut yang lebih lembut dan wangi. Beza berbanding kita syampu sendiri. Saya selalu ke Salun Zuhayra di Petaling Jaya untuk hair treatment. Rambut kekal wangi hingga 3 hari! Lepas tu terus jatuh cinta nak cuci rambut di salun ahaha. melampau tak! Masa buat hair treatment tu, saya memang niat nak potong rambut je. Alang-alang tahu ada hair treatment yang sebegitu best, terus cuba! Oh ya. Muslimah sahaja ya..hihi . Mereka juga sediakan servis potong rambut untuk kanak-kanak perempuan. 

Gambar google jer. Saya sedang treatment mana nak amek gambar ahaha

Kali kedua ke SPA ni, saya buat facial. Time tu mama kak Nana (Auntie Jam) yang buat. Memang sangatlah best. Dari scrub muka, pakaikan mask, cuci. Tang pakai mask tu saya tak ingat berapa lama, tapi seriously memang kulit rasa nyaman, sejuk, dan memang LENA okey! Sedar-sedar masker dibuka. 

Masa urutan kulit muka, nak buang whitehead, awww! Agak sakit prosesnya. Auntie Jam kata, kulit bersih, takde masalah. Whitehead hampir takde. Jerawat memang langsung tak ada. Hasanah amalkan apa-apa ke? Ahaha..Inilah rahsia saya! Guna ini kasi kulit tegang awet muda dan bebas cela. Saya rajin amalkan Set Kecantikan Shaklee untuk penjagaan dalaman kulit. Bila sel sihat, kulit cantik dan bersih. 

Ini saya! 


Kali ketiga ke SPA ini, saya ambil pakej SPA BEAUTY 3 treatment RM100. Alamak maaf if gambar tak jelas. Saya amek dari hp jer. Okey untuk memudahkan anda kalau berkenan nak ke SPA ni, antara pakej treatment di bawah SPA BEAUTY:

Lulur
Mangir
Facial
Sauna
Jakuzzi
Mandi susu

Pilih 3 dari treatment di atas, bayar cuma RM100. Saya ambil Lulur (skrub tubuh), mangir (sapu mask pada tubuh) dan facial sekali lagi! 

Kali ni staff mereka yang layan saya. Muda comel adik ni hehe.. Menurutnya, lulur tu skrub yang disapu pada tubuh. Bantu licinkan kulit dan buang daki. Lepas lulur gunakan pula masker pada tubuh. Ia dipanggil mangir. Haa jakun mak tak tau nih. Belajar sikit-sikit dari staff di SPA. Bak kata orang, luaskan pergaulan, banyakkan berjalan, tambah pengalaman ahaksss! Mangir tu tak perlu sampai mask tu kering pun, separa kering dah cukup, dalam 20 minit. Dan masa meniarap nak tunggu mask di belakang badan kering, bisa daku lena setelah seharian di luar setelkan urusan besar! 



Nak tahu servis detail yang SPA ni sediakan, boleh rujuk flyers ni. Actually mereka juga ada buat khidmat Wedding Planner untuk bakal pengantin. Macam hias pelamin, mekap, catering, juga pakaian pengantin. 

Akan datang, saya nak buat temujanji untuk urutan badan pula. Wah! Bestnya diurut! Jika nak mengurut, mandi bunga, kena buat appointment dulu tau. Jangan main terjah aje. Haha..



Saya gunakan set penjagaan wajah ini untuk luaran. Dah setahun pakai. Alhamdulillah SANGAT okey. 1 pencuci je tahan 6-10 bulan. Saya yang share dengan suami pun tahan 4-5 bulan jugak. Berbaloi-baloi! Untuk set kecantikan kulit, saya amalkan ini juga. Lagipun sekarang tengah promosi. Wajib beli banyak untuk dapatkan kulit yang cantik (melampau tak?). Kelebihan lainnya PASTI lah ada. Bukan kulit je yang cantik semata-mata tau.



Kalau nak order Set Kecantikan Shaklee yang sedang PROMOSI hebat sekarang ni, boleh hubungi saya direct, penghantaran PERCUMA je tau untuk pembaca blog yang saya sayangi :)

Hasanah 
013-2896454
SMS/Whatsapp

Monday, 6 October 2014

PROMO OKTOBER: ESP BELI 6 DAPAT 7

Wow! Promo bulan ini kembali pada produk favourite yang dinanti ramai, ESP. Bulan pakat nak cantik jelita kan.

Promo ESP

Apa yang bestnya tentang ESP?

√ Parut semakin pudar dengan ESP
√ Kulit lebih putih, cerah dan gebu
 Kuku dan rambut yang lebih sihat
 Susu ibu bertambah dan lebih pekat
√ ESP bukan sahaja untuk kecantikan
√ ESP bantu cepat pulihkan luka selepas bersalin/menjalani pembedahan
√ ESP bantu tingkatkan kesihatan rahim
√ Sungguh mengenyangkan
√ Ia berikan tenaga segera dan berpanjangan

Oh! Banyak sangat manfaat ESP. Kalau nak list semua memang tak habis. Pada anda yang dah lama mengidam nak mencuba ESP, bulan ini adalah bulan TERBAIK untuk mencuba. Pasal apa? Sebab Shaklee ada PROMOSI.

Beli 6 tin ESP, anda boleh dapat 7 tin. Boleh share dengan kawan-kawan atau saudara-mara.

Kebaikan jika anda membeli set promosi ini:

>>> Dapat FREE 1 tin ESP (untung RM150)
>>> Mendapat keahlian percuma (anda JIMAT RM232)
>>> CASHBACK RM30++
>>> Nikmati peluang tambah pendapatan dan percutian mewah bersama Shaklee
>>> Penyertaan PERCUMA ke group khas di bawah bimbingan saya

Menarik kan.

Dengan hanya beli 6 tin, anda kayak dapat semua kelebihan di atas!

Oh ya! 1 tin ESP tahan selama 2 bulan. So jangan risau. Anda sangat JIMAT bila beli set promosi ini.

Jika nak order, boleh hubungi saya atau WhatsApp je ke nombor ini 013-2896454. Saya sedia membantu anda :)

Hasanah
013-2896454
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...